Business support

voor ondernemende mensen

Meer weten?

Bel +31 85 7500 435

Haarlem Venture LAB

Het programma Erasmus for Young Entrepreneurs kunnen ondernemers subsidie krijgen om ervaring op te doen bij een ander bedrijf binnen de Europese Unie.

Voor ondernemers die buitenlandse werkervaring op willen doen en nodig hebben voor de start van een eigen bedrijf biedt het programma: Erasmus for Young entrepreneurs (“school” voor jonge ondernemers) een mogelijkheid om dit te realiseren.

Wat houdt het programma Erasmus for Young entrepreneurs in?

U kunt als startende ondernemer in aanmerking komen voor het programma Erasmus for Young entrepreneurs, waarmee u in een ander land in Europa bij een ervaren ondernemer de benodigde werkervaring op kunt doen.

Het is niet van belang in welke sector je jouw (toekomstige) bedrijf wilt beginnen. Geen enkele sector wordt uitgesloten. Bovendien is het programma Erasmus for Young entrepreneurs te volgen ook al is de leeftijd om een eigen bedrijf te starten nog niet bereikt. Er wordt geen leeftijdgrens gehandhaafd, zodat iedereen die aan de voorwaarden voldoet kan deelnemen aan het programma.

Looptijd programma Erasmus for Young entrepreneurs

Je verblijft 1 tot 6 maanden bij het bedrijf in een ander EU-land. Het programma vergoedt deels de reis en verblijfskosten tijdens het bezoek door middel van subsidie. De subsidie wordt betaald door het door de nieuwe ondernemer gekozen lokale aanspreekpunt (geregistreerd in de online aanmelding). De exacte financiering die wordt toegekend wordt vastgesteld samen met het gekozen lokale aanspreekpunt.

Voor de ontvangsten van deze subsidie wordt een overeenkomst opgesteld. De betaling kan per maand plaatsvinden of op een bepaald punt tijdens het verblijf. De kosten die vergoedt worden gaan uit van de kosten die nodig zijn voor levensonderhoud van het specifieke land.

Voorwaarden voor het programma Erasmus for Young entrepreneurs

 • De werkervaring dient essentieel te zijn voor de invulling van je eigen bedrijf;
 • Het leerbedrijf is een MKB-bedrijf;
 • Het leerbedrijf is gevestigd in een ander land dat lid is van de Europese Unie (EU), dan waar u zelf woont;
 • Het leerbedrijf is van een ervaren ondernemer;
 • Je dient uw zakelijke idee of project concreet omschreven te hebben in een volledig ondernemingsplan;
 • Je ondernemersplan heeft een onderbouwde positieve uitkomst tot een succesvol bedrijf;
 • Je bent starter (niet langer dan 3 jaar geleden gestart met je eigen bedrijf);
 • Je woont voor onbepaalde tijd in een Europa, in een land dat lid is van de Europese Unie (EU
 • Je dient gemotiveerd te zijn en actief mee te werken om te zorgen voor een goede samenwerking met de ondernemer van het leerbedrijf;
 • Bereid zijn om bij te dragen aan de ontwikkeling van het bedrijf van de ontvangende ondernemer en jouw vaardigheden en competenties beschikbaar te stellen;
 • Bereid zijn om de financiering van het programma zo nodig aan te vullen om de kosten van je verblijf in het buitenland te dekken.

Meer info? Vul het onderstaande contactformulier in.